ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ

Περσικά Ημερολόγια

Όνομα:

Φεβρουαρίου 05, 2005

Ξεχασιάρηδες το 99,4% των μεγαλοκαταθετών στο εξωτερικό

Να μην ξεχάσω να επαναπατρίσω τα κεφάλαιά μου, σκέφθηκε ο Υπουργός Οικονομίας ότι πρέπει να γράψουν στο ημερολόγιό τους οι Έλληνες καταθέτες στο εξωτερικό. Με σχετική τροπολογία τον Ιούλιο ο Υπουργός έδινε τη δυνατότητα σε καταθέτες στο εξωτερικό να φέρουν πίσω τα κεφάλαιά τους με φορολογική αμνηστία, αφού καταβάλουν ως φόρο το 3% των κεφαλαίων αυτών. Σχετική πρωτοβουλία είχε εξαγγείλει και ο προκάτοχός του κ. Χριστοδουλάκης, αλλά δεν κατάφερε να την υλοποιήσει. Ο Υπουργός δήλωνε στη Βουλή τον Ιούλιο ότι με τη ρύθμιση αυτή «προσδοκάται η εισαγωγή κεφαλαίων από το εξωτερικό που θα ενισχύσει πολλαπλά την ελληνική οικονομία. Τα κεφάλαια αυτά θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν νέες επενδύσεις και να οδηγήσουν στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, να συμβάλουν στην αύξηση της ρευστότητας και του κύκλου εργασιών των τραπεζών και να αυξήσουν την οικονομική δραστηριότητα».
Η προθεσμία για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων ήταν αρχικά ως τις 4 Φεβρουαρίου, αλλά το Υπουργείο βλέποντας ότι συγκεντρώθηκαν μόλις €116 εκ. έδωσε τρίμηνη παράταση. Βάσει της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνόδευε την τροπολογία, από το μέτρο αναμένονταν εφάπαξ αύξηση των εσόδων του Δημοσίου κατά τα έτη 2004 και 2005 ύψους €600 εκ. Επειδή τα €600 εκ. θα ήταν το 3% των κεφαλαίων που θα επαναπατρίζονταν, το υπουργείο προσδοκούσε συνεπώς να επαναπατρισθούν συνολικά κεφάλαια ύψους €20 δις.
Να υποθέσουμε ότι τώρα θα υπάρξουν λιγότερες επενδύσεις και νέες θέσεις απασχόλησης απ’ αυτές που νόμιζε ότι θα υπάρξουν ο κ. υπουργός; Κι αν ναι, πόσες; Εκτός αν απλώς το ξέχασαν οι μεγαλοκαταθέτες στο εξωτερικό, και τώρα που θα το γράψουν στα ημερολόγιά τους, όλα θα πάνε καλά και τα υπόλοιπα €19,9 δις, που προφανώς ανήκουν σε ξεχασιάρηδες θα βρουν το δρόμο τους προς την πατρίδα.
Πολύ πιο ενδιαφέρον είναι όμως το γιατί δεν επέστρεψαν αυτά τα κεφάλαια. Μία εξήγηση είναι ότι ίσως δεν υπάρχουν αρκετές καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό. Η φοροδιαφυγή προφανώς πατάχθηκε κι άρα δεν υπάρχουν καταθέσεις στο εξωτερικό που είναι προϊόν φοροδιαφυγής . Μα τότε, βρε παιδί μου, πως η Ημερησία λέει ότι "εισοδήματα 228,77 εκατ. ευρώ απέκρυψαν το 2004 από την εφορία 13.305 φορολογούμενοι οι οποίοι ενώ είχαν εισπράξει επιχειρηματική αμοιβή από τη συμμετοχή τους σε ομόρρυθμες ή ετερόρρυθμες εταιρείες είτε δεν τη εμφάνισαν στη φορολογική δήλωσή τους ή δήλωσαν μικρότερα ποσά". Μόνο αυτοί που πιάστηκαν, από μια μικρή κατηγορία φοροδιαφευγόντων, μόνο το 2004, απέκρυψαν τα διπλά από όσα επαναπατρίσθηκαν.
Μια άλλη εξήγηση, ελαφρώς πιο πιθανή, είναι ότι το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος στην Ελλάδα είναι τόσο εύκολο, ώστε δε χρειάζεται κανείς να πληρώσει ούτε καν ένα 3%. Ο κ. Υπουργός τι εξήγηση έχει άραγε;