ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ

Περσικά Ημερολόγια

Όνομα:

Φεβρουαρίου 09, 2005

Δυο γάιδαροι μαλώνανε...

«Στις διαφωνίες μεταξύ ΕΤΕ και ΟΤΟΕ» αποδίδει «το ‘ναυάγιο’ των μέχρι σήμερα συνομιλιών» για το ασφαλιστικό των τραπεζών ο ο πρόεδρος της Εθνικής τράπεζας Τάκης Αράπογλου.
Να θυμηθούμε όμως ποια είναι η ουσία του περίφημου ασφαλιστικού; Τα ασφαλιστικά ταμεία των τραπεζών έχουν αναλογιστικό έλλειμμα, με άλλα λόγια τα λεφτά που έχουν κι αυτά που πρόκειται να λάβουν στο μέλλον από τις εισφορές των ασφαλισμένων δεν επαρκούν για να πληρώσουν συντάξεις, εφάπαξ, κι άλλες παροχές.
Αυτό δεν απασχολούσε κανέναν, όσο ίσχυε το ελληνικό λογιστικό σχέδιο. Βάσει αυτού, οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις δεν εμφανίζονται στον ισολογισμό των τραπεζών και δεν επηρεάζουν τα ίδια κεφάλαιά τους. Ας θυμίσουμε εδώ ότι οι τράπεζες σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία θα πρέπει να διατηρούν κάποια ελάχιστα ίδια κεφάλαια. Αν δεν τα έχουν, ή βάζουν λεφτά οι μέτοχοι, ή έρχεται, στις πολιτισμένες τουλάχιστον χώρες, η εποπτεύουσα αρχή και τους περνάει ένα λουκέτο στην πόρτα.
Οι κουτόφραγκοι όμως, το έχουν αλλιώς: θεωρούν ότι, αφού η τρύπα των ασφαλιστικών ταμείων θα πρέπει να καλυφθεί από την επιχείρηση, θα πρέπει η σχετική υποχρέωση να εγγραφεί στον ισολογισμό. Κι επειδή από 31 Μαρτίου τρέχοντος θα εφαρμοσθούν στην Ελλάδα τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, το ίδιο θα ισχύσει κι εδώ. Συνεπώς, τα ίδια κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών θα μειωθούν κατά του αναλογιστικού ελλείμματος των ταμείων τους—κατά το ύψος της τρύπας, με άλλα λόγια. Και δε μιλάμε για ψίχουλα. Μόνο για την Εμπορική (που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα) το ποσό αυτό σύμφωνα με εκτιμήσεις του κ. Προβόπουλου που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ανέρχεται σε €900 εκ. Τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας, για να έχετε μια εικόνα, είναι €1,2 δις. Η ημερομηνία εφαρμογής των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων εξηγεί και τη φούρια να λυθεί το ασφαλιστικό των τραπεζών. Διότι άμα και δε λυθεί, τα ίδια κεφάλαια πολλών τραπεζών θα μειωθούν δραματικά και η Τράπεζα της Ελλάδος θα οφείλει να ζητήσει από τους μετόχους να καλύψουν την τρύπα.
Οι κουτόφραγκοι όμως είναι ανόητοι! Δεν ξέρουν τι μπορεί να σκεφτούν οι απόγονοι του Οδυσσέα. Η λύση είναι απλή: άμα σου λείπουν λεφτά, γιατί δε βάζεις το κράτος να τα πληρώσει;
Έτσι θα σκέφτηκε, π.χ., ο κ. Κωστόπουλος της Alpha Bank για ΤΑΠΙΛΤ, το ταμείο που του φορτώθηκε με την εξαγορά της Ιονικής Τράπεζας. Φρόντισε να το εντάξει λοιπόν στο ΙΚΑ. Πόσο αθώο ακούγεται όλο αυτό… Ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Προστασίας Νίκος Αγγελόπουλος, μιλώντας σε συνέδριο αναφέρει ότι «Η ένταξη του ΤΑΠΙΛΤ στο ΙΚΑ θα στοιχίσει 600 εκ. ευρώ». Και το λέει δημοσίως!!! Θυμίζουμε, για τους αδαείς, ότι τα χρήματα αυτά θα έπρεπε να τα καλύψει η Alpha Bank και άρα οι μέτοχοί της.
Ποιο είναι το τραγικό; Όχι, δεν είναι ότι με μια υπουργική απόφαση η κυβέρνηση του κ. Σημίτη ελάχιστες μέρες πριν τις εκλογές επιβαρύνει, κατά τα λεγόμενα του κ. υφυπουργού, με 600 εκ. ευρώ το ΙΚΑ, προφανώς προς όφελος μιας 100% ιδιωτικής επιχείρησης. Όχι, δεν είναι καθόλου τραγικό αυτό. Αυτό, πια το έχουμε συνηθίσει. Το τραγικό είναι ότι λέγεται κάτι τέτοιο δημοσίως, χωρίς κανείς, μα κανείς, μα κανείς να ενοχλείται.
Τι θέλω να πω; Το τραγικό δεν είναι σε μια χώρα να γίνονται ληστείες. Ληστείες γίνονται παντού, αλλού λιγότερες κι αλλού περισσότερες. Αυτό που σοκάρει είναι να γίνεται η ληστεία μέρα μεσημέρι στην Πλατεία Συντάγματος και κανείς να μη γυρνάει κανείς ούτε να κοιτάξει. Η έλλειψη οποιασδήποτε αντίδρασης είναι αυτό που είναι απίστευτο.
Πάμε πίσω στην Εμπορική. Όπως λέει το Βήμα, ο λογαριασμός για το ταμείο της Εμπορικής θα ανέρθει στα €450 εκ. που θα κληθεί να πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος μετά την ένταξη στο ΙΚΑ του ταμείου της Εμπορικής. Μάνι-μάνι, με δυο τράπεζες ξεπεράσαμε το ένα δις ευρώ!
Κι εκεί που τρελαίνεσαι, είναι όταν σκέφτεσαι ποιοι θα το ωφεληθούν το ένα δις αυτό. Να’ταν οι τραπεζοϋπάλληλοι, πάει (για τα ελληνικά δεδομένα) στο διάολο. Βασική αποστολή του ελληνικού κράτους είναι να τα παίρνει από τους φορολογούμενους, που κατά τεκμήριο είναι οι πιο φουκαράδες, για να τα δίνει στους «προνομιούχους», στα «ρετιρέ» που έλεγε κι ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου. Όμως εδώ τα επωφελούνται οι ιδιώτες μέτοχοι της Alpha και της Εμπορικής
Ο Έλληνας φορολογούμενος, με δυο λόγια, επιδότησε τον κ. Ι. Κωστόπουλο και την οικογένειά του, ως σημαντικούς μετόχους της Alpha. Επίσης, την Credit Agricole, που έχει το 11% της Emporiki Bank.
Για να επανέλθουμε στο αστείο όμως της όλης συζήτησης για το ασφαλιστικό, όλοι αυτοί, κυβέρνηση, τράπεζες, ΟΤΟΕ είναι γάιδαροι που μαλώνουν σε ξένο αχυρώνα. Διότι ο αχυρώνας που προσπαθούν όλοι αυτοί να μοιράσουν μεταξύ τους ανήκει στον Έλληνα φορολογούμενο.
Η πλάκα όμως είναι, ότι η σφαλιάρα μπορεί να τους έρθει από κει που δεν το περιμένουν. Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέτασε στην υπόθεση Belgacom το θέμα της ανάληψης από το κράτος ασφαλιστικών υποχρεώσεων ιδιωτικών εταιρειών. Έκρινε λοιπόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι στην περίπτωση της Belgacom δεν υπήρξε παράνομη κρατική ενίσχυση διότι η Belgacom πλήρωσε το Βελγικό Δημόσιο ένα ποσό ίσο με την καθαρή παρούσα αξία των ασφαλιστικών υποχρεώσεων που ανέλαβε. Με άλλα λόγια, αν το ταμείο της Belgacom είχε τρύπα δέκα δραχμές, η Belgacom πλήρωσε δέκα δραχμές το Βελγικό Δημόσιο για να δεχτεί το τελευταίο να καλύψει την τρύπα. Μάλιστα, η Επιτροπή εξέτασε πολύ προσεκτικά τον τρόπο υπολογισμού του ύψους του ελλείμματος του ταμείου της Belgacom.
Αντιλαμβάνεστε ότι το ίδιο τεστ στην περίπτωση της Emporiki Bank δε θα δούλευε και πολύ καλά. Το είπε εξάλλου κι ο ίδιος ο κ. Προβόπουλος, τουλάχιστον κατά το Βήμα: η Εμπορική θα δώσει στο ΙΚΑ €450 εκ., για να αναλάβει το ΙΚΑ υποχρεώσεις €900 εκ. Εξάλλου, αν έδινε €450 για να αναλάβει το ΙΚΑ υποχρεώσεις ίσου ύψους, η άσκηση δε θα είχε και πολύ νόημα.
Που καταλήγουμε; Έστω κι ένας ΕΛΔΑρχης να προσφύγει για πλάκα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της παράνομης κρατικής ενίσχυσης της Emporiki, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δικαιωθεί. Οι τράπεζες θα πρέπει να πληρώσουν στο ΙΚΑ τη διαφορά μεταξύ της υποχρέωσης που φόρτωσαν και του ποσού που κατέβαλαν και φτου κι απ’ την αρχή. Το ωραίο είναι ότι όλοι αυτοί θα είναι δέσμιοι του οποιουδήποτε πλακατζή ΕΛΔΑρχη, χρηματιστή, ασφαλιστή και οποιουδήποτε άλλου μπορεί να θεωρηθεί ότι ανταγωνίζεται την Emporiki.