ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ

Περσικά Ημερολόγια

Όνομα:

Φεβρουαρίου 11, 2005

Μέρος Πρώτον: Εκκλησία της Ελλάδος. Η τελευταία μεγάλη Προβληματική;

Ακόμα και οι πιο καλόπιστοι Ορθόδοξοι, κατά βάθος γνωρίζουν κάτι από καιρό: Ότι η Επίσημη Εκκλησία εκθρέφει και στεγάζει και μια ολόκληρη συνομωταξία από "μάγκες" εκπροσώπους της, οι οποίοι καλλιεργούν "άκρες" με hired guns του υποκόσμου υιοθετώντας την σημειολογία της Καμόρα. Όλοι αυτοί, από πάθος, λάθος ή απλώς απληστία δημιούργησαν κάτω από τον μανδύα της ένα ευρείας χρήσης πλυντήριο χρημάτων, εγκληματιών και συνειδήσεων.

Στην βάση του προβλήματος βρίσκεται το γεγονός ότι η Εκκλησία της Ελλάδος γιγαντώθηκε δυσανάλογα από τον κρατικο προστατευτισμό, έγινε η ίδια ένα κρατίδιο δυσκίνητο και επιρρεπές στην διαφθορά. Στο μεταξύ όμως τα σύνορα έπεσαν και ο "ανταγωνισμός" ανοίγει και για τις θρησκείες... Η κορυφή της Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν έχει καταλάβει πως δεν είναι το Όλον στην Ελλάδα πια, υπάρχουν κι άλλοι Θεοί.

Είναι καιρός να αφήσει την προστασία του Κρατικού Μονοπωλίου και να λάβει την θέση που δικαιωματικά της ανήκει, αυτή του κυρίαρχου-ρυθμιστή του τομέα. Διακόσια σχεδόν χρόνια επίσημης κρατικής προστασίας, είναι αρκετά. Το αληθινό χρέος της Εκκλησίας στην σημερινή πραγματικότητα της πολυπολιτισμικής Ελληνικής κοινωνίας είναι να δείξει ανεκτικότητα στις άλλες θρησκείες που η χώρα φιλοξενεί και να ανοίξει ένα ουσιαστικό διαθρησκευτικό διάλογο με σκοπό να αμβλύνει τις μελλοντικές εντάσεις - αντί να περιχαρακώνεται και να τις αγνοεί.

Η Ορθοδοξία δεν θα πάψει να είναι η παραδοσιακό θρήσκευμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των αυτοχθόνων αυτής της χώρας και για αυτό το λόγο θα έχει κεντρική θέση στον πως αυτοπροσδιορίζεται ο Ελληνικός λαός για καιρό ακόμα. Δείτε την αρχιτεκτονική πραγματικότητα: Το Ελληνικό τοπίο είναι κατάστικτο από δεκάδες χιλιάδες ορθόδοξους ναούς και ναϊσκους, το 99 κόμμα τόσο δηλαδή των "θρησκευτικών υποδομών" της επικράτειας. Επιπλέον η Ορθοδοξία ελέγχει άμεσα ή έμμεσα ένα Φορτ Νοξ (στο πιο βουκολικό του), τo Άγιο Όρος. Έχει το δίκτυο, έχει τους πόρους, έχει το μέγεθος - αυτά κατατείνουν στο ότι για πολλά χρόνια ακόμα η Εκκλησία θα είναι ο leader provider στην αγορά των Επίσημων Θρησκειών, με αυξημένη δυνατότητα επιρροής. (Εκτός κι αν την καταντήσουν Πειραϊκή-Πατραϊκή).

Η Εκκλησία δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από την "είσοδο νέων παικτών", εκτός από τον ίδιο της τον εαυτό. Όλοι οι κρατικοδίκαιοι κολοσσοί που επιβίωσαν της κατάρρευσης της μονοπωλιακής τους δύναμης φρόντισαν να αυτοπεριορίσουν το προνομιακό τους καθεστώς και αποφάσισαν μόνοι τους να αποστασιοποιηθούν σταδιακά από τα κρατικά δεκανίκια και τον σφιχταγκαλισμό με τις δομές της εξουσίας έγκαιρα, πριν έρθουν τα αναγκαστικά μέτρα.

Ο χωρισμός Εκκλησίας και Κράτους αποτελεί το τελευταίο μεγάλο πρότζεκτ αποκρατικοποίησης στην Ελλάδα. Και παρότι η γενική αρχή είναι ότι δεν πουλάς κάτι στην περίοδο που είναι απαξιωμένο, μένει να φανεί αν το προχωρήσει η παρούσα κυβέρνηση και αν ο Χριστόδουλος έχει τα αντανακλαστικά που είχαν τα τσακάλια αφεντικά των πρώην μονοπωλιακών γιγάντων που επέζησαν και στο νέο τοπίο, κάνοντας μια ιδιαίτερα δύσκολη κωλοτούμπα.

1 Comments:

Blogger SOL said...

"Παρακολουθούμε την διαπλοκή του παρακράτους με το παπακράτος". Αστείο από καλεσμένο του Τριανταφυλλόπουλου.

2:09 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home