ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ

Περσικά Ημερολόγια

Όνομα:

Φεβρουαρίου 25, 2005

Εταιρική διακυβέρνηση à la grecque

Απολαυστικό! Υπέροχο! Διαβάστε από την Καθημερινή:

«Σε σημαντικές αλλαγές στην οργανωτική της δομή προχωράει η Εθνική Τράπεζα, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις εταιρικής διακυβέρνησης. Χθες, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας ενέκρινε το πρόγραμμα βελτίωσης του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης, το οποίο στηρίζεται σε μελέτη ανεξάρτητης εταιρείας συμβούλων, ενώ το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του είναι 18 μήνες.

Σύμφωνα με τον κ. Τάκη Αράπογλου, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, ‘το προφίλ της ΕΤΕ έχει αλλάξει ριζικά όσον αφορά το καθεστώς ιδιοκτησίας. Η ΕΤΕ είναι σήμερα μια τράπεζα με ευρεία μετοχική βάση και περισσότερο από 30% του μετοχικού κεφαλαίου της είναι στα χέρια ξένων θεσμικών επενδυτών. Οι σημερινές απαιτήσεις εταιρικής διακυβέρνησης, σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο, επιβάλλουν την αναβάθμιση του ρόλου και των λειτουργιών του Διοικητικού της Συμβουλίου, ώστε να ανταποκρίνονται πλήρως στα πρότυπα των βέλτιστων πρακτικών της αγοράς’.
«…»
Η μελέτη του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης, με τις σχετικές προτάσεις προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕ, πραγματοποιήθηκε από τη διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία συμβούλων επί θεμάτων εταιρικής διακυβέρνησης Nestor Advisors Ltd, που εδρεύει στο Λονδίνο, η οποία και θα εξακολουθήσει να παρέχει σχετικές συμβουλευτικές υπηρεσίες στην ΕΤΕ και κατά το στάδιο εφαρμογής του προγράμματος».

Ότι είμαστε τριτοκοσμικοί, ρε γαμώτο, το ξέρουμε. Το έχουμε αποδεχθεί. Ξέρουμε ότι είμαστε η μόνη χώρα του πρώτου κόσμου στην οποία το μισό περίπου τραπεζικό σύστημα ανήκει το 2005 στο κράτος. Ωραία, λοιπόν. Τα ξέρουμε όλ’ αυτά, τα ρουσφέτια, τους διορισμούς. Τα συνηθίσαμε κιόλας, σχεδόν δε μας κάνουν εντύπωση.

Αυτό που δεν αντέχεται, όμως, είναι ο αρχοντοχωριατισμός. Αντί να κρύβουμε την κατάντια μας, παριστάνουμε και τους πρωτευουσιάνους, τους Ευρωπαίους. Και βγάζουμε και ωραία δελτία τύπου, καμαρώνοντας το πόσο Ευρωπαίοι είμαστε.

Στο δια ταύτα: Η εταιρική διακυβέρνηση έχει να κάνει με το πως η διοίκηση μιας εταιρείας θα υπηρετεί τα συμφέροντα των μετόχων. Όλων των μετόχων. Έ όχι λοιπόν να μιλάει για εταιρική διακυβέρνηση η τράπεζα, η διοίκηση της οποίας άλλαξε, για δες ρε συ μια σύμπτωση, με τις εκλογές, κι ενώ το κράτος δεν είχε ούτε 5% της Εθνικής. Ως δια μαγείας, το διοικητικό συμβούλιο εξέλεξε και η γενική συνέλευση επικύρωσε τους εκλεκτούς της νέας κυβέρνησης.

Φαντάζομαι έτσι θα το κάνουν και στην Ευρώπη…Μόλις αλλάζει ο καγκελάριος στη Γερμανία, αλλάζει κι η διοίκηση της Deutsche Bank. Αλλά, ξέχασα, οι Γερμανοί, οι Άγγλοι, οι Ολλανδοί είναι βλάκες: δεν καταλαβαίνουν ότι, αν η διοίκηση τα έχει καλά με την εκάστοτε κυβέρνηση, αυτό θα είναι προς όφελος της εταιρείας, άρα και των λοιπών μετόχων της.

Και σκεφτείτε ότι αυτά τα λένε, χωρίς να τους πιάνουν τα γέλια φαντάζομαι, και στους ξένους επενδυτές. Δεν είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση, για τους ιθαγενείς. Τους λένε ότι ξέρετε, εμείς φτιάξαμε ένα σύστημα εταιρικής διακυβέρνησης για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά σας. Όταν στο θέμα εκλογής διοίκησης, το κύριο ζήτηματης εταιρικής διακυβέρνησης, λόγο επί της ουσίας έχει μόνο το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο βάσει των επισήμων στοιχείων του Χρηματιστηρίου, έχει 0% των μετοχών της τράπεζας. Σκεφτείτε όμως τι γέλια θα ρίχνουν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, τα παιδιά των τριάντα ετών που συνήθως καλύπτουν την Ελλάδα, μόλις κλείνει η πόρτα πίσω από τα μεγαλόσχημα στελέχη που θα έχουν πάει εκεί για να τους ενημερώσουν για τις πρωτοβουλίες αυτές.

Εκεί όμως που πέφτουν τα τσιμέντα είναι στην παρακάτω παράγραφο από το άρθρο, που περιγράφει μια ακόμη πρωτοβουλία της διοίκησης της Εθνικής:

«-Δημιουργία Επιτροπής Ανθρώπινου Δυναμικού, με πρωταρχικό μέλημα την αναθεώρηση του συστήματος αξιών και κινήτρων της διοίκησης και του προσωπικού και με προοπτική τη μετεξέλιξή της σε Επιτροπή Αμοιβών μέσα στους προσεχείς 12 μήνες.»

Στην «αναθεώρηση του συστήματος αξιών και κινήτρων» θα συντελεί, φαντάζομαι, τα μέγιστα και η τοποθέτηση του επικεφαλής της ΔΑΚΕ, της συνδικαλιστικής παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, στη θέση του Διευθυντή Προσωπικού της τράπεζας. Δε θυμάμαι μόνο αν ο κύριος αυτός έχει διδακτορικό από την Οξφόρδη ή το Cambridge σε θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, ή από το μεγάλο πανεπιστήμιο της ζωής. Το μόνο βέβαιο είναι ότι έχει τα ίδια προσόντα με τον επί ΠΑΣΟΚ προκάτοχό του.